Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Jótanácsok biztonságos karácsonyi ünnep érdekében (áttekintő a biztonsági dolgokról) – The safe christmas

Közeledik a karácsony a szeretet ünnepe. Karácsonyfát állítunk a szobában. Ezen a napon este minden családban vacsora van majd ez után következik az ajándékosztás. Mégis pár fontosabb dolgot meg kell említeni hogy ne legyen probléma az ünnepekkor. Ezek a fontos információk általában a háztartássa, evésse-ivással, autóvezetéssel illetve gyertyahasználattal függnek össze.

Háztartási dolgok amire jólenne odafigyelni:

Karácsonyi led lámpa:

  • Karácsonyi lámpa(fán) / lakás fénnyel való díszítése: Semmi esetre se olcsó kínai lámpa mivel azok átmelegednek és tűzveszélyesek. Használjunk minőségi villanyszerelői üzletből(Seit elektro, Elim-Elektro, Mountfield stb…) vett LED vagy kislámpás lámpafűzéreket. Biztonságos lámpákat az interneten is lehet rendelni pl. Alza.sk
  • Főzés: A gáztűzhelyre mindig kellő figyelmet szenteljünk, ha elmegyünk otthonról akkor legalább kétszer ellenőrizzük le hogy le-e tekertük teljesen a gázt.
  • Villanyáram: Mielőtt elhagyjuk a lakást ellenőrizzük hogy az összes lámpa le e van kapcsolva a karácsonyi világítással együtt.

Evés, ivás:

  • Halfogyasztás: A ponty és egyéb halfajták fogyasztásánál kell ügyelnünk a szálkák kiválasztására. A fogyasztáshoz ha kell használjünk szemüveget vagy nagyítót esetleg 🙂 Ha beakadna a szálka akkor látugassunk el az orvosi ügyeletet biztosító orvoshoz.
  • ne együnk túl gyorsan mivel esetleg rosszullehetünk ettől.
  • Az alkohol fogyasztásnál mértékkel fogyasztjuk az utalokat ha otthon vagyunk ha szórakozóhelyen vagy diszkóba. Az alkoholmérgezés felyfájással és hányással járhat, rosszabb esetben bele is leeht halni.

Autóvezetés, közlekedés ünnepek alatt:

Nagy a forgalom az utakon ezért vezessünk óvatosan. Ha az autót választjuk a közlekedés eszközévé akkor mindig figyeljük meg előtte az időjárás jelentést és a rádióban vagy az interneten a közlekedési híreket. Alkoholfogyasztás után ne vezessünk mert a rendőrség ilyenkor jobban figyel az utakon erre. A szonda megfújása sokba kerülhet. Másrészt ittasan balesetet is okozhatunk ha nem figyelünk a vezetésre főleg a csúszós utakon. Ittasan baleset okozásért akár pár év börtönt is kaphatunk.

Tegnapi Taxis / Peugeot baleset a Lin /ark üzletnél (kattints az képalbumért)

A közlekedési információkról, dugókról, balesetekről, várakozásokról, rendőrségi kontrolákról(mérésekről) itt lehet tájékozódni:

Rádio EXPRES – Dopravný servis (mindig a rádiós hírek után vagy előtt)

WAZE android alkalmazás –  sofőröknek a sofőröktől

Stellacentrum (információk autósoknak és járművezetőknek)

A legbiztonságosabb közlekedés karácsonykor a tömegközlekedési eszközök és a vonatok. A menetrendekről a cp.sk oldalon lehet tájékozódni.

Helyi / városi buszmenetrendek

Gyertya, csillagszóró használata:

A tűzesetek elkerülése érdekében érdemes a gyertyákat, csillagszórókat nem a fára tenni illetve fokozott felügyelet mellett tartani. Ha elmegyünk távolabbra a gyertyától akkor olcsuk el azt. Tűzijáték a csillagszóró esetében tartjuk be azt az utasítśt ami a csomagoláson van rajta.

Ha megtörténne a baj akkor a következő telefonszámokat használjuk:

Európai segélyhívő szám: 112

Tűzoltók: 150

Rendőrség (állami) : 158

Városi rendőrség: 159

Mentők: 155

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük