Itt a mindenszentek 2017-ben is! Felvázoltuk a legfontosabb dolgokat, mielőtt hozzáfognál az ünnephez

Mindenszentek ünnepén mindenki az elhunytakra emlékezik. Ezen kívül még nem csak az elhunyt szeretteinkre emlékezünk hanem a magyar illetve a nemzetünk hőseire is ahova gyertyákat is rakhatunk. A sírokra virágokkal és gyertyákkal készül mindenki erre a napra.

A virtuális temetők olyan webhelyek ahol biztonságosan megtudunk emlékezni elhunyt ismerőseinkről egyetlen informatikai eszkőz(számítógép, tablet) és internetkapcsolat segítségével.

Pár példa a virtuális temetőkre:

 • http://cintoriny.sk
 • www.nemfeledunk.hu
 • www.cemeterysk.sk
 • www.virtualnycintorin.sk
 • www.cemetery.sk/
 • www.cemeterysk.sk

A virtuális gyertyagyújtás sokkal bisztonságosabb mint az eredeti égő gyertyagyújtás mert nem baleset-, és tűzveszélyes. Magyarországon is vannak virtuális temető weboldalak, nem is egy fajta. Legújabb nem rég nyílt virtuális temető oldal a nemfeledunk.hu címen működik. A legöregebb virtuális temető a sirkert.inmemoriam.hu című webhely.

A gyertya és a tűz használatánál meg kell említeni pár szabályt ami a balesetek és tüzek elkerülésére mutat. Ezek a következők:

Gyertyát ne tegyünk:

 • Bokor alá vagy közel a bokor vagy száraz növény mellé
 • Vigyázzunk a gyertyagyújtáskor hogy nehogy beleérjen a ruhánk a lángba. Ezért célszerű kézben meggyújtani majd gyorsan a megfelelő helyre tenni.
 • Ha van kijelölve hely a sírokon a gyertyákra ami általában egy fém tepsire hasonló edény akkor oda tegyük a gyertyáinkat mivel az biztos hogy nem tűzveszélye ha a mécses bakelit oldala begyúl a meleg vagy a hibás gyártás miatt. Ha már nincs hely a fémedényen akkor keressük fel a sír tulajdonosát és kérjünk tőle egy új sírkímélő és tűzvédelmi fémedényt ha van neki.  
 • Ha nem áll rendelkezésre másik sírkímélő és tűzvédelmi fémedény akkor a sír mellé a kőre tegyük a meggyújtott fényforrásainkat. ezek a szabályok csak a bakelitmécsesekre, klasszikus fehér temetői viaszgyertyákra, és egyéb nem zárt égő fényforrásokra vonatkoznak.
 • Zárt égő vagy biztonságos fényforrásnak az üvegmécsest és az elemre működő elektromos műgyertyát lehet tekinteni.

Ěgő nyílt fényforrások, gyertyák

   

Zárt égő fényforrások, mécses:

  

Zárt legbiztonságosabb fényforrások a temetőinkbe:

  

Elemes LED mécses – elektromos világító fényforrás LED diódákkal

Buszjáratok Érsekújvárban:

Plusszjárat: MHD 11 -es busz – megáll a temető bejárata előtt

Ha autóval érkezünk a temetőbe akkor kellő figyelmet fordítsunk az autónk biztonságára is. Nem egyszer történt már olyan eset hogy kilopták a kocsikat a temető parkolójában mert kihasználták a rosszul bezárt autók biztonsági hibáit. Ezért legalább kétszer ellenőrizzük le hogy jól e zártuk be az autónkat mielőtt bemegyünk a sírunkhoz. Ellenőrizzük azt is hogy a riasztó aktív-e a járművünkben.Ha fogyasztottunk alkohol italt akkor inkább használjuk a tömegközlekesési eszközöket vagy hívjunk taxit az adott helyre. Alkohol alatt több száz euró büntetést is kiszabhatnak a rendőrök. Az eltévedés és a gyakran előforduló közlekedési komplikációkra ajánljuk a WAZE navigációs és útinformációs alkalmazást.

Ha megtörténne a baj akkor a következő telefonszámokat használjuk:

 

⚠📞 Európai segélyhívő szám: 112 

🚒 Tűzoltók: 150

🚔 Rendőrség (állami) : 158

🚓 Városi rendőrség: 159

🚑 Mentők: 155


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük