Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Hasznos ünnepi tippek: Igy így kerüljük el az egészségügyi és egyéb gondokat, tűzeseteket a 2018-as karácsonykor 🚑 🚒 🚓

Megérkezett a szeretet és az összetartozás, összejövetel ünnepe. Szenteste és nagykarácsony napján a családok együtt vannak otthon vagy egymáshoz mennek látogatóba a rokonok, ismerősök. Sokan átélik a szentestei vacsora hagyományait ahol gyertyát is gyújtanak az asztalnál. Most összeírjuk nektek hogy mikre érdemes odafigyelni az ünnepek kellemes eltöltése érdekében.

Háztartási dolgok amire jólenne odafigyelni:

1. ábra: LED elektromos fényforrások beltéri/kültéri

2 ábra: Amerikai karácsonyi stílusra kivilágított villa.

  • Karácsonyi lámpa(fán) / lakás fénnyel való díszítése: Semmi esetre se olcsó kínai lámpa mivel azok átmelegednek és tűzveszélyesek. Használjunk minőségi villanyszerelői üzletből(Seit elektro, Elim-Elektro, Mountfield stb…) vett LED vagy kislámpás lámpafűzéreket. Biztonságos lámpákat az interneten is lehet rendelni pl. Alza.sk
  • Karácsonyfát távol kell tartani a nyílt lángtól és a spirálos, elektromos fűtőtestől, hogy ne száradjon meg és ne kapjon lángra gyorsan.
  • 2017-ben megjelentek az elemre, elem-tokkal rendelkező és működő hordozható karácsonyi LED lámpák amely a legbizonságosabb az összes elektromos fényforrás közül.
  • Főzés: A gáztűzhelyre mindig kellő figyelmet szenteljünk, ha elmegyünk otthonról akkor legalább kétszer ellenőrizzük le hogy le-e tekertük teljesen a gázt. A begyulladna az olaj akkor ne vízzel ojtsuk el hanem teritjünk rá hirtelen rongyot.
  • Villanyáram: Mielőtt elhagyjuk a lakást ellenőrizzük hogy az összes lámpa le e van kapcsolva a karácsonyi világítással együtt Ha nem bíznánk meg a dolgokban akkor ott van még a biztosíték, gyorskioldó is.

Evés, ivás:

Az evésben és az ivásban mértéket kell tartanunk hogy ne legyenek utána egészségügyi problémáink. Mindenkinek tudnia kéne mit bir befogadni a szervezet és mennyit. (főleg az alkoholnál) . Így elkerülhetők az emésztési zavarok.

  • 🐟 Halfogyasztás: A ponty és egyéb halfajták fogyasztásánál kell ügyelnünk a szálkák kiválasztására. A fogyasztáshoz ha kell használjünk szemüveget vagy nagyítót esetleg 🙂 Ha beakadna a szálka akkor látugassunk el az orvosi ügyeletet biztosító orvoshoz. Az othoni megoldás, próbáljuk kiköhögni a szálkát.
  • Ne együnk túl gyorsan mivel esetleg rosszullehetünk ettől.
  • A gyomor telt érzése miatt jelentkezhet a hányinger, rosszullét. Erre a legjobb a fekete tea és ásványvíz.
  • Az alkohol fogyasztásnál mértékkel fogyasztjuk az italokat ha otthon vagyunk ha szórakozóhelyen vagy diszkóba. Az alkoholmérgezés fejfájással és hányással és emlékezetkieséssel is járhat, rosszabb esetben bele is lehet halni.
  • A legjobb esetben az elszenvedő illető kialusszá magát. Súlyosabb eseteknél a mentőknek is be kell avatkozni gyakran. A szervezet detuxikációjára ajánlott az ásványvíz, tiszta víz, magnézium illetve egy kis mozgás a friss levegőn. A pácienst ha rosszul van oldalára kell fektetni nehogy megfulladjon a hányástól.
  • A gyógyszertárakban még elérhető a „Vyprostovák” nevű pezsgős tabletta amely segíti megsemlegesíteni az alkoholt a gyomorban és beindítani az emésztést. Régebben erre szódabikarbónát is használtak.

Autóvezetés, közlekedés ünnepek alatt:

  • Nagy a forgalom az utakon ezért vezessünk óvatosan. Ha az autót választjuk a közlekedés eszközévé akkor mindig figyeljük meg előtte az időjárás jelentést és a rádióban vagy az interneten a közlekedési híreket. Alkoholfogyasztás után ne vezessünk mert a rendőrség ilyenkor jobban figyel az utakon erre. A szonda megfújása sokba kerülhet. Másrészt ittasan balesetet is okozhatunk ha nem figyelünk a vezetésre főleg a csúszós utakon. Ittasan baleset okozásért akár pár év börtönt is kaphatunk.

A közlekedési információkról, dugókról, balesetekről, várakozásokról, rendőrségi kontrolákról(mérésekről) itt lehet tájékozódni:

Rádio EXPRES – Dopravný servis (mindig a rádiós hírek után vagy előtt)

WAZE android alkalmazás –  sofőröknek a sofőröktől

Stellacentrum (információk autósoknak és járművezetőknek)

A legbiztonságosabb közlekedés karácsonykor a tömegközlekedési eszközök, buszok és a vonatok. A menetrendekről a cp.sk oldalon lehet tájékozódni.

Helyi / városi buszmenetrendek

  • Gyertya, csillagszóró használata:

A tűzesetek elkerülése érdekében érdemes a gyertyákat, csillagszórókat nem a fára tenni illetve fokozott felügyelet mellett tartani. Ha elmegyünk távolabbra a gyertyától akkor olcsuk el azt. Tűzijáték a csillagszóró esetében tartjuk be azt az utasítśt ami a csomagoláson van rajta.

  • Pirotechnikai eszközök, tűzijátékok biztonságos használata:

Indításkor ne hajoljunk a termékek fölé kivéve ha az nem lő fel, hanem csak a földön végez tevékenységet. Ne használjunk sérült termékeket. Ha a termék gyújtás után nem indul be akkor hagyjuk ott és ne próbálkozzunk töbször a meggyújtásával. Petárdát ne használjunk kutyák, macskák közelében. A petárdákat gyújtás után azonnal dobjuk el.

Ha megtörténne a baj akkor a következő telefonszámokat használjuk:

Európai segélyhívő szám: 112

Tűzoltók: 150

Rendőrség (állami) : 158

Városi rendőrség: 159

Mentők: 155

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük