KARÁCSONY 2019: Biztonságos ünnepeket mindenkinek! Alapvetö biztonsági információk az ünnepekhez.

Megérkezett a szeretet és az összetartozás, összejövetel ünnepe. Szenteste és nagykarácsony napján a családok együtt vannak otthon vagy egymáshoz mennek látogatóba a rokonok, ismerősök. Sokan átélik a szentestei vacsora hagyományait ahol gyertyát is gyújtanak az asztalnál. Most összeírjuk nektek hogy mikre érdemes odafigyelni az ünnepek kellemes eltöltése érdekében.

Háztartási dolgok amire jólenne odafigyelni:

💡🔌🎄 Karácsonyi fénytechnika:

LED elektromos fényforrások beltéri/kültéri

Amerikai karácsonyi stílusra kivilágított villa.

ÚjdonságKarácsonyi okos, inteligens LED fényfűzérek

Ezek a karácsonyi fénytechnika új generációját, megújítását képviselik. A villogás módját vagyis a programot mink állíthatjuk be okostelefon alkalmazás segítségével, az alkalmazás letöltésének a helyét mellékelik a lámpa utasításaiban. Az izzók helyzete automatikusan be kell állítani a telefon kamerájának segítségével. A fánkon illetve a lakásunk karácsonyi fénydíszeit lehet szinkronizálni (de csak az okos fényfűzéreket). Az inteligens fényfűzér képes zenére is villogni vagy színeket cserélgetni. Bővebb információ az inteligens karácsonyi világításról

Inteligens karácsonyi világítás bemutató videó

Karácsonyi lámpa (fán-beltéren) / lakás vagy a kültér fénnyel való díszítése

Semmi esetre se olcsó kínai lámpa mivel azok átmelegednek és tűzveszélyesek. Használjunk minőségi villanyszerelői vagy fénytechnikai-megvilágítástechnikai üzletből (Seit elektro, Elim-Elektro, Mountfield stb…) vett LED vagy kislámpás lámpafűzéreket. Biztonságos minőségi LED lámpákat akár villogás funkciókkal és távirányítóval az interneten is lehet rendelni. A távirányítóval vezérelet LED szalagok és fényfűzérek kezdenek eléggé elterjedni az ünnepekkor. Ezek után a karácsonyi világítás jövője pedig az inteligens fényfűzérek melyek Android/iOS alklamazással vezérelhetők okoskészüléken, a piacon tavaly. Sok LED megvilágátás eshop létezik, nem fogunk felsorolni mivel olyan sok van belőle. Sok eshopon megjelölik hogy biztonságos e a fényfűzér vagy hol használható kültéri/beltéri. A beltéri fényfűzér kültéren való használta esős, nedves időben zárlatot és lakástűz veszélyt okozhat vagy tönkremehet a drága karácsonyi lámpánk. Újabban modern kültéri karácsonyi világításra megjelentek a kültéri karácsonyi lézer projektorok is, amelyek szintén biztonságos látványt nyújtanak.

Karácsonyi lézervetítő

2017-ben megjelentek az elemre, elem-tokkal rendelkező és működő hordozható karácsonyi LED lámpák amely a legbizonságosabb az összes elektromos fényforrás közül.

🍲 Főzés

A gáztűzhelyre mindig kellő figyelmet szenteljünk, ha elmegyünk otthonról akkor legalább kétszer ellenőrizzük le hogy le-e tekertük teljesen a gázt. A begyulladna az olaj akkor ne vízzel ojtsuk el hanem teritjünk rá hirtelen rongyot

🔌 Villanyáram

Mielőtt elhagyjuk a lakást ellenőrizzük hogy az összes lámpa le e van kapcsolva a karácsonyi világítással együtt Ha nem bíznánk meg a dolgokban akkor ott van még a biztosíték, gyorskioldó is.

🍽️🍷 Evés, ivás:

Az evésben és az ivásban mértéket kell tartanunk hogy ne legyenek utána egészségügyi problémáink. Mindenkinek tudnia kéne mit bir befogadni a szervezet és mennyit. (főleg az alkoholnál) . Így elkerülhetők az emésztési zavarok. Ittasan ne vezessünk mert a hajtásink vagy a pénztárcánk bánhatja a büntetés miatt.

🐟 Halfogyasztás

A ponty és egyéb halfajták fogyasztásánál kell ügyelnünk a szálkák kiválasztására. A fogyasztáshoz ha kell használjünk szemüveget vagy nagyítót esetleg 🙂 Ha beakadna a szálka akkor látugassunk el az orvosi ügyeletet biztosító orvoshoz. Az othoni megoldás, próbáljuk kiköhögni a szálkát.

Ne együnk túl gyorsan mivel esetleg rosszullehetünk ettől.

A gyomor telt érzése miatt jelentkezhet a hányinger, rosszullét. Erre a legjobb a fekete tea és ásványvíz.

Az alkohol fogyasztásnál mértékkel fogyasztjuk az italokat ha otthon vagyunk ha szórakozóhelyen vagy diszkóba. Az alkoholmérgezés fejfájással és hányással és emlékezetkieséssel is járhat, rosszabb esetben bele is lehet halni.

A legjobb esetben az elszenvedő illető kialusszá magát. Súlyosabb eseteknél a mentőknek is be kell avatkozni gyakran. A szervezet detuxikációjára ajánlott az ásványvíz, tiszta víz, magnézium illetve egy kis mozgás a friss levegőn. A pácienst ha rosszul van oldalára kell fektetni nehogy megfulladjon a hányástól.

A gyógyszertárakban még elérhető a “Vyprostovák” nevű pezsgős tabletta amely segíti megsemlegesíteni az alkoholt a gyomorban és beindítani az emésztést. Régebben erre szódabikarbónát is használtak.

🚘 Autóvezetés, közlekedés az ünnepek alatt

Nagy a forgalom az utakon ezért vezessünk óvatosan. Ha az autót választjuk a közlekedés eszközévé akkor mindig figyeljük meg előtte az időjárás jelentést és a rádióban vagy az interneten a közlekedési híreket. Alkoholfogyasztás után ne vezessünk mert a rendőrség ilyenkor jobban figyel az utakon erre. A szonda megfújása sokba kerülhet. Másrészt ittasan balesetet is okozhatunk ha nem figyelünk a vezetésre főleg a csúszós utakon. Ittasan baleset okozásért akár pár év börtönt is kaphatunk.

A közlekedési információkról, dugókról, balesetekről, várakozásokról, rendőrségi kontrolákról(mérésekről) itt lehet tájékozódni:

Rádio EXPRES – Dopravný servis (mindig a rádiós hírek után vagy előtt)

WAZE android alkalmazás –  sofőröknek a sofőröktől

Stellacentrum (információk autósoknak és járművezetőknek)

A legbiztonságosabb közlekedés karácsonykor a tömegközlekedési eszközök, buszok és a vonatok. A menetrendekről a cp.sk oldalon lehet tájékozódni.

Helyi / városi buszmenetrendek

🎇🕯️ Gyertya, csillagszóró használata

A tűzesetek elkerülése érdekében gyertyákat, csillagszórókat ne rakjunk a fára. Ha elmegyünk távolabbra a gyertyától akkor olcsuk el azt. Tűzijáték a csillagszóró esetében tartjuk be azt az utasítást ami a csomagoláson van rajta.

Újdonságok a piacon a karácsonyi pirotechnikában 2019-ben

Megjelentek az üzletekben és az eshopokban a különleges tűzijáték-effektes csillagszórók. A pattogós (cracklinges) csillagszóró mellett még kapható turbo csillagszóró (gyors, szikraszökőkutas effekt), sípolós-fütyülős csillagszóró és a színes neonos csillagszóró.

Színes csillagszóró

Karácsonyfa biztonságosan

Karácsonyfát távol kell tartani a nyílt lángtól és a spirálos, elektromos fűtőtestől, hogy ne száradjon meg és ne kapjon lángra gyorsan.

🧨🎆 Pirotechnikai eszközök, tűzijátékok biztonságos használata

Indításkor ne hajoljunk a termékek fölé kivéve ha az nem lő fel, hanem csak a földön végez tevékenységet. Ne használjunk sérült termékeket. Ha a termék gyújtás után nem indul be akkor hagyjuk ott és ne próbálkozzunk töbször a meggyújtásával. Petárdát ne használjunk kutyák, macskák közelében. A petárdákat gyújtás után azonnal dobjuk el.

📞 Ha megtörténne a baj akkor a következő telefonszámokat használjuk:

🆘 Európai segélyhívő szám: 112

🚒 Tűzoltók: 150

🚔 Rendőrség (állami) : 158

🚓 Városi rendőrség: 159

🚑 Mentők: 155

Mindenkinek figyelmébe ajánljuk az Országos Mentőszolgálat 6 részel kisfilmjét a karácsony ünnepek biztonságához.

Balesetmentes ünnepeket

Az OMSZÉDOK LEGÚJABB RÉSZÉVEL KÍVÁN BOLDOG ÉS BALESETMENTES KARÁCSONYT AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT! #mentők #veddészreamentőt

Zveřejnil(a) Országos Mentőszolgálat dne Pátek 20. prosince 2019
Karácsonyi jótanácsok – Csonka András

Karácsonyi jótanácsok – Csonka András#mentők #veddészreamentőt

Zveřejnil(a) Országos Mentőszolgálat dne Čtvrtek 19. prosince 2019
Karácsonyi jótanácsok – Simorjay Emese

Karácsonyi jótanácsok – Simorjay Emese#mentők #veddészreamentőt

Zveřejnil(a) Országos Mentőszolgálat dne Čtvrtek 19. prosince 2019
Karácsonyi jótanácsok – Pintér Tibor

Karácsonyi jótanácsok – Pintér Tibor#mentők #veddészreamentőt

Zveřejnil(a) Országos Mentőszolgálat dne Čtvrtek 19. prosince 2019
Karácsonyi jótanácsok – Győrfi Pál

Karácsonyi jótanácsok – Győrfi Pál#mentők #veddészreamentőt

Zveřejnil(a) Országos Mentőszolgálat dne Čtvrtek 19. prosince 2019
A szeretet életet ment!

A SZERETET ÉLETET MENT!Karácsony ünnepén szolgálatot teljesítő Bajtársainknak kevés munkát kívánunk és köszönjük áldozatos munkájukat. A szeretet életet ment!#mentők #veddészreamentőt

Zveřejnil(a) Országos Mentőszolgálat dne Pondělí 23. prosince 2019

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük