A koronavírus járvánnyal (COVID-19) kapcsolatos információk Érsekújvárban

Lényeges: Elkezdődtek az intézkedések, szabályok enyhítése a járvánnyal kapcsolatban a jó eredmények miatt!

Erről bővebben itt tájékozódhatsz

A tavasz első hónapjában márciusban különleges helyzet alakult ki Szlovákiában és Magyarországon majd a világban kialakult a pandémia. Ez hatással lett a városunkra is. A szlovák operatív törzs, krízisstáb különféle ideigles szabállyokat hozott hogy a járvány lehető legjobban lefékeződjön. A város ezeket a szbaĺyokat továbbvette majd a polgármester is tájékoztatott ezekről az oldalon. A városban elhalasztották az összes rendezvényt, az eseményeknek a szervezők keresnek új időpontokat amelyeket a járvány lelassuláskor, elmúlásakor ki is írnak fokozatosan majd vagy hamarabb. Bezártak a diszkók és a bárok-kocsmák is a feloldásig. A diszkó klubokban lévő lényegesebb buliknak új dátumokat keresnek álltalában nyár elejére vagy amikorra megfelel. A többi kisebb bulit pedig lemondták. Az események új dátumairól vagy ha majd a rendezvénystoppot feloldják ezekről az informácikról is fogunk majd tájékoztatni itt az oldalon cikk formájában vagy a facebook oldalunkon. Az összes tanintézmény, uszoda, tornaterem-fitnesshelység, wellnesscentrum zárva tart a rendelet visszavonásáig. A hivatalok is korlátozottan vannak nyitva sőt némelyik zárva tart például a munkahivatal. A posta és a postai szolgáltatások is működnek korlátozott verzióban. A csomagátvevő helyek (zásielkovňa, postarészleg, Balíkomat) is működnek rövidített nyitvatartással. A postai és csomagkézbesítő szolgáltatások helységeibe illetve a bankokba is csak védőmaszkkal lehet bemenni. Az eshopok gond nélkül ki küldik a megrendeléseket. Ha szeretnénk olyan terméket vagy például elektromos berendezést venni ami csak a zárt üzletben kapható azt a jelenlegi helyzetben csak eshop segítségével lehet rendelni.

Ezek mellett zárva vannak még az elektro üzletek, ruhaüzletek és az egyéb olyan boltok amelyek nem létfontosságú. Ezeket az üzleteket a kialakult helyzetben helyettesítsük az eshopok alternatíváival, mivel mindent kihoznak gond nélkül a futárok. Nyitva maradhatnak a patikák, élelmiszerüzletek, állatüzletek, autószervizek, számítógépes üzletek és javítóhelyek, egyéb technikai szolgáltatások, agroüzletek, állatorvosi rendelők.

Az üzletekbe, közlekedési eszközökre és az orvosi rendelőkbe csak szájmaszkban lehet bemenni. Az utolsó rendelet frissítés szerint már kötelező a higéniai kesztyű is az üzletekben, patikákban. A tömegközlekedési eszközök ünnepi menetrend szerint járnak. Az ingyenes utazást a diákoknak és a nyugdíjasoknak felfüggesztették a visszavonásig.

Akik külföldről érkeznek haza azoknak 2 hetes kötelező karanténba kell vonulniuk még akkor ha nincs tünetük. A COVID-19 betegség vírusa így is hordozható hogy ha nincsenek tüneteid. A karantén megszegése miatt magas pénzbüntetés járhat.

A rendelet utolsó előtti frissítése alapján az utcán is már kötelezővé tette a szájmaszk viseletét olyan helyeken a leginkább ahol sok ember lehet egy helyen. Az üzleteknél és a patikáknál pedig április elsejétől fogják mérni a lázat is.

A taxisok csak árút szálíthatnak, személyeket nem. A futároknak szabály szerint csak a kártyás fizetést szabadna megengedni azoknak akik a csomagot veszik át a lakhelynél.

Frissítés: 2020 4.10. 17:05 – Húsvéti ünnepekre kijárási korlátozást rendelt el a Szlovák parlament, mivel ilyenkor sokan látogatnak el rokonaikhoz vagy ép mennek egyet kirándulni valahova. Ezzel az intézkedéssel szeretnék megakadájozni azt hogy az emberek ne hordják szét a vírust a településeken illetve megóvni az idősebb rokonokat mivel azokra a járvány veszélyes lehet. Mindenki csak a saját járásában mehet ki vásárolni illetve a természetbe sétélni, felfrissülni. A járáshatárokat rendőrök figyelik majd, a tiltott tovább utazásért, megszegésért magas pénzbüntetés járhat. Aki a másik járásba megy dolgozni annak fel kell mutatni az ugazolást amelyet a cég ad az alkalmazottainak.

Frissítés: 2020 május 4. 15:50 – Jól bírja a járványt az érsekújvári járás. Utolsó napokban nem jelentettek újabb eseteket az érsekújvári járásból. Az érsekújvári járásban eddig 40 reg. eset van abból 11 meggyógyult és ezen kívül már többen (23 lakos) a gyógyulás útján járnak. A betegségek általában enyhe lefolyású (influenzaszerű) vagy tünetmentesek voltak. Nem kellett senkinek sem szerencsére az intenzív osztályos ellátás sem lélegeztető gép. Tudtuk meg a MY Nové Zámky SME oldaláról.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük