COVID-19: Visszatérés a normális kerékvágásba, elkezdődtek az enyhítések

Visszatérés a normálba: Egyes fázisok tartalma magyar nyelven (forrás: körkép.sk)

1 szakasz (április 22-től):

Ablakon keresztül már elvihetjük a büféből, étteremből és a bárból az ennivalót, innivalót. A 300m²-es üzletek már kinyithatnak. A sportközpontok is megnyílnak, de be kell tartani a fontos higéniai lépéseket. A sportközpontokban nem lesz használható a zuhany és az öltöző. A sportlétesítményeket csak emberi, testi kontaktus nélküli sportra lehet csak használni (Tehát olyan sporthelyeken ahol betartható a távolság tartása.) Kinyithatnak a munkásszállók, de közös étkezést nem biztosithatnak egyenlőre ezekben. Kinyithatnak a szabadtéri piacok, autóbazárok és autószalonok. Két hét múlva újabb enyhítéseket terveznek, de csak abban az esetben ha nem lesz nagy növekedés az esetszámokban (100-150 felett). A nyugdíjasoknak már visszavonták a kötelező vásárlási időt, de viszont még mindig ajánlják a 9-11 óráig az üzletek látogatását nekik.

2-3 fázis (május 6-től):

Kinyithatnak:

  • Rövidtávú száláshelyek, közös étkeztetési szolgáltatások nélkül, az ételek felhordhatók a szobákra. Továbbá saját WC és fürdőszoba is lehet a szobán. További szolgáltatások (medence, bár, rendezvények) még nem lehetnek.
  • Fodŕász szalonok, pedikűr, manikűr szabályokkal
  • Kültéri turisztikai atrakciók (állatkert, vadaspark, kalandpark, várudvarok, várak, táborhelyek) egyenlőre szolgáltatások (leülhetős büfé stb…) és rendezvények nélkül.
  • Taxi-szolgálat szabályokkal (szájmaszk), klímaberendezést nem kapcsolhatja be a sofőr az autóban egyenlőre.
  • Istantiszteletek, esküvők és temetés pár szabály (szájmaszk, vasárnap nyugdíjasmise stb…) betartásával
  • Nagy üzletek, 25m2/vásárló és két méteres távolság betartása. Ruhapróbálás után 24 órára elkellene zárni azt a ruhát amit próbáltak.
  • Étkezdék, bárok, vendéglátóhelyek kültéri teraszai. Egy asztalnál két személy vagy egy család ülhet. Minden vendég után fertőtleníteni kell. Az étteremben, bárban kell hogy legyen WC vécépapírral, törlőkendőkkel. A terasz bejáratnál kézfertőtlenítőket kellene kirakni.
  • Masszázsszalonok és sport-rehabilitáció helyek szabályokkal. csak száraz kezelések, procedúrák.
  • Egyéb (kultúrális, történelmi) helyek megnyitása: Múzeumok, galériák, könyvtárak, kiállítóhelyek, várak és történelmi helyek rendezvények és egyéb szolgáltatás nélkül egyenlőre.Pár feltétel betartása (szájmaszk) lehet bemenni. A könyvtárakban az összefogdosott könyveket, illetve az internetes termek perifériáit (billentyűzet, egér) fertőtleníteni kéne. Ha egyes könyveket ha nem lehet fertőtleníteni (mert károsodna a könyv a tisztítószertől) akkor azokat egy adott időre félre kell tenni (kb fél-egy nap), ezek után újra kölcsönözhetővé válnak a könyvek, folyóiratok.

Negyedik (utolsó) fázis május 20-tól:


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük