Získejte registraci domén s tld .online, .space, .store, .tech zdarma!
Stačí si k jedné z těchto domén vybrat hosting Plus nebo Mega a registraci domény od nás dostanete za 0 Kč!
Objednat
Egyéb kategória

COVID-19: Visszatérés a normális kerékvágásba, elkezdődtek az enyhítések

Visszatérés a normálba: Egyes fázisok tartalma magyar nyelven (forrás: körkép.sk)

1 fázis (április 22-től):

 • Ablakon keresztül már elvihetjük a büféből, étteremből és a bárból az ennivalót, innivalót.
 • A 300m²-es üzletek már kinyithatnak. A kinti sporthelyek is megnyílnak, de be kell tartani a fontos higéniai lépéseket. A kinti sporthelyeken nem lesz használható a zuhany és az öltöző. A sportlétesítményeket csak emberi, testi kontaktus nélküli sportra lehet csak használni (Tehát olyan sporthelyeken ahol betartható a távolság tartása.) A foci még ekkor nincs megengedve.
 • Kinyithatnak a munkásszállók, de közös étkezést nem biztosithatnak egyenlőre ezekben.
 • Kinyithatnak a szabadtéri piacok, autóbazárok és autószalonok.
 • Két hét múlva újabb enyhítéseket terveznek, de csak abban az esetben ha nem lesz nagy növekedés az esetszámokban (100-150 felett).
 • A nyugdíjasoknak már visszavonták a kötelező vásárlási időt, de viszont még mindig ajánlják a 9-11 óráig az üzletek látogatását nekik.

2-3 fázis (május 6-től):

Kinyithatnak – működhetnek:

 • Rövidtávú száláshelyek, közös étkeztetési szolgáltatások nélkül, az ételek felhordhatók a szobákra. Továbbá saját WC és fürdőszoba is lehet a szobán. További szolgáltatások (medence, bár, rendezvények) még nem lehetnek.
 • Fodŕász szalonok, pedikűr, manikűr szabályokkal
 • Kültéri turisztikai atrakciók (állatkert, vadaspark, kalandpark, várudvarok, várak, táborhelyek) egyenlőre szolgáltatások (leülhetős büfé stb…) és rendezvények nélkül.
 • Taxi-szolgálat szabályokkal (szájmaszk), klímaberendezést nem kapcsolhatja be a sofőr az autóban egyenlőre.
 • Istantiszteletek, esküvők és temetés pár szabály (szájmaszk, vasárnap nyugdíjasmise stb…) betartásával
 • Nagy üzletek, 25m2/vásárló és két méteres távolság betartása. Ruhapróbálás után 24 órára elkellene zárni azt a ruhát amit próbáltak.
 • Étkezdék, bárok, vendéglátóhelyek kültéri teraszai. Egy asztalnál két személy vagy egy család ülhet. Minden vendég után fertőtleníteni kell. Az étteremben, bárban kell hogy legyen WC vécépapírral, törlőkendőkkel. A terasz bejáratnál kézfertőtlenítőket kellene kirakni.
 • Masszázsszalonok és sport-rehabilitáció helyek szabályokkal. csak száraz kezelések, procedúrák.
 • Egyéb (kultúrális, történelmi) helyek megnyitása: Múzeumok, galériák, könyvtárak, kiállítóhelyek, várak és történelmi helyek rendezvények és egyéb szolgáltatás nélkül egyenlőre.Pár feltétel betartása (szájmaszk) lehet bemenni. A könyvtárakban az összefogdosott könyveket, illetve az internetes termek perifériáit (billentyűzet, egér) fertőtleníteni kéne. Ha egyes könyveket ha nem lehet fertőtleníteni (mert károsodna a könyv a tisztítószertől) akkor azokat egy adott időre félre kell tenni (kb fél-egy nap), ezek után újra kölcsönözhetővé válnak a könyvek, folyóiratok.

4. fázis első nagy szakasza május 20-tól:

Enyhítések 1 – 4 fázis
 • Nem kötelező a maszk a szabadban-köztéren ha 5 méteren belül nincs idegen ember
 • Átmehetünk szomszédos 4 országba 24 órára, nem kell teszt és karantén sem. Viszont egy papírt kikell töletnünk amit a rendőrök megnéznek. Ezek az országok a következők: Lengyelország, Csehország, Magyarország, Ausztria. Ha rendelkezünk bejegyzett lakhellyel Szlovákiában akkor látogathatunk még 4 országot 24 óráig, ezek a következők: Horvátország, Szlovénia, Németország, Svájc
 • Június elsejétől kinyitnak az ovik és az alapiskolák 1-5 osztálya (alapiskolákban egy osztályban max 20 gyerek és a tanár az ovikban pedig 15 gyerek + óvónő). A szülők eldönthetik hogy el-e engedik egy hónapra a gyerekeiket a suliba, oviba. Aki nem megy vissza az iskolába az online oktatásban részesül tanév végéig.
 • Kinyithatnak a bevásárlóközpontok és bennük lévő minden szolgáltatás-üzlet kivéve a gyerekklubokat és játszóhelyeket, ezeknek zárva kell maradniuk egy kicsit még. Bevásárlóközpontokban 25 négyzetméterre egy ember mehet be, kézfertőtlenítés és szájmaszk is kell egyenlőre mert ez beltéri hely. Jelenleg itt is érvényes az időseknek kijelült vásárlási idő.
 • Kinyithatnak a vendéglők, éttermek, kocsmák, bárok belső részei is higiéniai szabályok mellett (kézfertőtlenítés, maszk, két méter távolságtartás az idegenek közt). Ha iszunk, eszünk akkor letehetjük a maszkot. Az ilyen típusú helyek nyitvatarthatnak este 10 óráig.
 • Kinyithatnak a benti sporthelyek, uszodák a fitnesztermek kivételével. Ezeket egyenlőre a sportklubok, úszótanfolyamtartók és rá jelentkezők, sportolók használhatják a sporteseményekre való felkészüléshez, eddzéshez.
 • Kinyithat az összes kinti sporthely öltöző, zuhany és nézők nélkül.
 • Kinyithatnak a mozik, színházak, kultúrházak 100 részthevőnek. Megszervezhetnek kultúreseményeket, műsorokat 100 résztvevőnek. A kultúreseményeken viszont be kell tartani pár szabályt.
 • Gyűlések, konferenciák higiéniai szabályokkal, létszám-meghatározás nélkül.

Bónusz enyhítési csomag május 27-től:

Hivatalos kiadvány a Szlovák állam által, amely bemutatja a bónusz enyhítési csomagot.
 • Vasárnap is működhetnek: mozi, színház, taxi, autósuli, árusító bódék, turisztikai információs központok.
 • Este 10 után is nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek, ha azok eseményt szerveznek. A résztvevőket fel kell írni listára, majd 30 napig meghagyni a listát.
 • A benti helyeken, vendéglátóhelyeken választhatnak három lehetőségből a tulajdonosok: 15 m2 egy vendégre vagy vásárlóra / 2m távolság betartása / két méter hely minden asztal között.
 • Most már 2 napra ki lehet menni (teszt és karantén nélkül) az országból ezekbe az államokba: Lengyelország, Csehország, Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Németország, Svájc. Viszont papírt még mindig kell kitöletnünk amit a rendőrök megnéznek, hogyha ki szeretnénk nézni a felsorolt országok valamelyikébe.

Utolsó nagy enyhítés június 3-tól és 10-től:

Az utolsó két júniusi enyhítés adagban már eltörölték a nyugdíjas vásárlási időt. Szinte minden kinyithatott már, a strandok-wellnessek, gyerek- és cserkésztáborok és cserkészfoglalkozások, összes tanintézmény szájmaszk nélkül, diszkó klubok és szabadtéri nyári bulik, konditermek, koncerthelységek, kultúrházak-színházak-mozik teljesen frissítő fogyasztási lehetőséggel, élőzenés szórakozóhelyek és rockbárok. Továbbá megengedték a sportesemények és kulturális események szervezését 500 személyig június 10-től. Ekkortól már kinyithattak a diszkók is és szervezhetnek kisebb fesztiválokat illetve egynapos nyári Open-Air party eseményeket. Július elsejétől már ezer ember is elmehet egy kulturális rendezvényre vagy bulira. A sporteseményeknél már több mint ezer néző is mehet, ha egy szék ki lesz hagyva minden néző között. Kint és a strandokon nem kötelező a maszk már, benti helyeken még egy kicsit fel kell tennünk. Június 15-től megszűnt Szlovákiában a vészhelyzet állapot amelyet a járványra adtak ki még március 15-én. Innentől kezdve feloldották a gyülekezési tilalmat is, de ezt már hamarabb június 10-én a szórakozóhelyek kinyitásával. Eltörölték a vasárnapi boltzárat június 20-án.

Előreláthatólag a nyár közepétől vagy másik felétől már megengedhetik a több mint ezer résztvevőjű kultúreseményeket is, ide már beletartoznak a nyári zenés koncertek és bulik is. Megengedni viszont csak akkor fogják a nagy eseményeket ha a járványhelyzet nem fog nagyon romlani. Ezt az információt az egyik szlovák híroldalon láttuk még 1-2 hete.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük