Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Black Friday pont egy hete: Így jött létre a vásárlás ünnepe a Fekete Péntek és a karácsonyi vásárlási szezon mint divat

A vásárlás napja vagy ünnepe az amerikai Hálaadás (Thanksgiving) ünnepét követő pénteki nap. Amerikában már jó pár évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdőnapját jelenti, ami már a világ többi földrészére is kezd átterjedni szokásként az utóbbi években. Ilyenkor viszonylag olcsón tudják megvenni a karácsonyi ajándékokat. A Black Friday kifejezés 1966-ban alakult ki és 2009-ben vált ismerté a szó használata. Magyarországon 2014-ben volt első Black Friday akció és 2017-re a legkeresettebb szó lett a Google keresőjében. 2018-ban pedig a top 5 szó között volt a keresőben. A Fekete Pénteki akciók között legkeresettebbek az elektronikai, informatikai berendezések, kiegészítők illetve a játék eszközök és PC játékok, konzolok.

Amerikában ezen a napon több sérülés és haláleset is történt. Ezek álltalában összefüggnek a nagy vásárlási örjöngéssel. Ilyen volt például hogy New Yorkban 2008-ban összetapostak egy alkallmazottat a Walmart amerikai üzletlánc egyik üzletében amikor reggel 5 órakor kinyitottak és belódult az óriás tömeg. Volt olyan eset is hogy egy kismamát kellett kórházba szállítani. Ennél még volt extrémebb dolog is 2008-ban, amikor vásárlási vita miatt lövöldözés tört ki két fél között.

A Fekete Péntek kifejezés

A fekete péntek kifejezést más dolgokra, eseményekre is szokták használni már a 19. századtól. Legelőször régen a 1869-es nagy gazdasági válság idején használták. Ekkor a fekete mint színt valamilyen negatív vagy szomorú eseményre használták.A Hálaadást követő péntekre 1966 óta használják, eleinte azért mivel forgalomban nagy torlódások alakultak ki a családlátogatások az ünneplések és a lakosságmozgás miatt. Ezért reménytelen, nehéz kihívás volt a másnapi hazajutás. Ennek következtében 1966-ban fekete péntek nevet adta a napnak a Philadelphiai Rendőrség a nagy közlekedési káoszok, problémák miatt.

A karácsonyi bevásárlási szezon kialakulása és a vásárlási szokások röviden

A fekete péntek nappal indult meg (USA-ban először és már jelenleg Európában is) nagy erőkkel a karácsonyi bevásárlási szezon. A karácsonyi bevásárlási szezon az üzleteknél nagy tömegekkel és az utakon dugókkal járt és jár jelenleg is. Az utóbbi években ezen a nagy tumultusos, dugós helyzeteknek a webáruházak (e-shopok) divatos elterjedése jött jól és okoztak némi enyhítést a tömeges tolongások elkerülése miatt. Sokan az adventi időszakban a tárgyi ajándékokat keresik mint például az elektronika, ruha, könyvek. Mai világban egyre elterjedtebbek a számítógéphez szükséges kiegészítők, PC játékok vagy a modern játékkonzolok (Xbox One, Series X-S vagy a PS4-PS5)

Vásárlás a vírushelyzet alatt…

Jelenlegi járványos helyzetben fontos a nagy tömegek elkerülése, vagy ha nem is sikerül elkerülni, de igyekezni lehet hogy minél kevesebb ideig legyél a tömegben ha vásárlásról van szó. E-shopok ezért pozitívum a mostani vírusos helyzetben mivel ott legfőképp csak közvetlen az áruval (a megvett ajándékkal) vagy a futárral találkozunk csak. Kényelmes a csomag (vásárlás átvétele) a ház előtt a futártól fizetés után, vagy egy közeli Zásielkovňa csomag átvevőhelyen. Reméljük hogy a jövő karácsonyra a járvány vakcinával leszorítása után az online rendelések mellett nagyobb tért kapnak a fizikai üzletjárások és ajándékvásárlások is. Az utóbbi években a magyaroknál megnövekedett az online vásárlások száma a Fekete Péntek napján, mej azt tükrözi hogy a magyarok jobban szeretnek manapság internetről vásárolni mert kényelmes és már egyre biztonságosabb.

Forrás: Wikipédia, Google kereső

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük