Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

KARÁCSONYI ÜNNEPEK 2020: Vigyázzunk egymásra az ünnepek idején. Alap biztonsági ajánlások + járványajánlások

Elérkezett a szeretet ünnepe a karácsony és annak első napja az Ádám és Éva majd a szenteste. Karácsonyi ünnepek alatt családok együtt vannak otthon vagy egymáshoz mennek látogatóba a rokonok, ismerősök.

Idén a járványhelyzet miatt kevesebben fogják egymást karácsony napján. A helyzet miatt sokan telefonon vagy a közösségi média segítségével kívánnak karácsonyra. Idén az ajánlásokba benne van az is hogy legfeljebb két család találkozzon egyszerre egymással. Így egyszerűbb a kontaktuskeresés ha valaki esetleg megfertőződne a koronavírussal. Éjféli misére mehetünk szentestekor, igaz korlátozott létszámmal (templom fele kb.) és a szentmise alatt használjunk védőmaszkokat is. Vigyázzunk a tömegben is, ha akarnátok többen találkozni akkor inkább kint a szabad levegőn, mivel ott minimális a Covid-19 vírus átadásának a lehetősége. Ez az ajánlás inkább Szilveszterre a legjobb amikor sokan szeretnek kint lenni, tűzijátékozni-durrogatni-fütyülni, pezsgőzni vagy valami alkoholosat és megtartani valamilyen formában az Új év üdvözlését, ünneplését.

Sokan átélik a szentestei vacsora hagyományait ahol gyertyát is gyújtanak az asztalnál. Most összeírjuk nektek hogy mikre érdemes odafigyelni az ünnepek kellemes eltöltése érdekében.

Háztartási dolgok amire jólenne odafigyelni:

💡🔌🎄 Karácsonyi fénytechnika:

Ha van valakinek még régi izzós fényfűzére, amelyet még a esetleg a szocializmusban készítettek, azokat zárlat és tűzveszély fennálása miatt inkább cseréljék le a biztonságos LED-es fűzérekre.

Miért biztonságos és korszerű, modern a LED?

  • Csupán csak 5 V folyik a kábelekben, izzókban az adapteren kívül.
  • Nem melegszik a klasszikus izzókkal szemben. Ezért biztonságosak tűzvédelmi szempontból.
  • Van belőlük hideg fehér (ezüst) és meleg fehér (arany) változat is.
  • Könnyebben programozhatók a villogás funkciók, okos funkciók
  • Ceruzaelemről vagy akkumulátorról is táplálhatók (elemtokos füzérek)
  • USB portból is működhetnek (számítógép, powerbank, okos telefon töltő)
  • Kültéren az időjárás viszontagságai (eső, hó, szél) alatt is biztonságos
LED elektromos fényforrások beltéri/kültéri

Karácsonyi okos, inteligens LED fényfűzérek

Elsőként a Twinkly mutatta be 2017-ben az okos fénydekorációját, amely rengeteg apró LED-et tartalmaz. A Twinkly fénytechnikai termékek igazi luxusnak számítanak. Árilag sem olcsók.

Gyönyőrű és érdekes szikrázóan éles effektek kialakítása okostelefon alkalmazással, programvezérléssel

Ezek a karácsonyi fénytechnika új generációját, megújítását képviselik. A villogás módját vagyis a programot mink állíthatjuk be okostelefon alkalmazás segítségével, az alkalmazás letöltésének a helyét mellékelik a lámpa utasításaiban. Az izzók helyzete automatikusan be kell állítani a telefon kamerájának segítségével. A fánkon illetve a lakásunk karácsonyi fénydíszeit lehet szinkronizálni (de csak az okos fényfűzéreket). Az inteligens fényfűzér képes zenére is villogni vagy színeket cserélgetni. Bővebb információ az inteligens karácsonyi világításról

Inteligens karácsonyi világítás bemutató videó

Karácsonyi lámpa (fán-beltéren) / lakás vagy a kültér fénnyel való díszítése

Semmi esetre se olcsó kínai lámpa mivel azok átmelegednek és tűzveszélyesek. Használjunk minőségi villanyszerelői vagy fénytechnikai-megvilágítástechnikai üzletből (Seit elektro, Elim-Elektro, Mountfield stb…) vett LED vagy kislámpás lámpafűzéreket. Biztonságos minőségi LED lámpákat akár villogás funkciókkal és távirányítóval az interneten is lehet rendelni. A távirányítóval vezérelet LED szalagok és fényfűzérek kezdenek eléggé elterjedni az ünnepekkor. Ezek után a karácsonyi világítás jövője pedig az inteligens fényfűzérek melyek Android/iOS alklamazással vezérelhetők okoskészüléken, a piacon tavaly. Sok LED megvilágátás eshop létezik, nem fogunk felsorolni mivel olyan sok van belőle. Sok eshopon megjelölik hogy biztonságos e a fényfűzér vagy hol használható kültéri/beltéri. A beltéri fényfűzér kültéren való használta esős, nedves időben zárlatot és lakástűz veszélyt okozhat vagy tönkremehet a drága karácsonyi lámpánk. Újabban modern kültéri karácsonyi világításra megjelentek a kültéri karácsonyi lézer projektorok is, amelyek szintén biztonságos látványt nyújtanak.

Karácsonyi lézervetítő

2017 környékén megjelentek az elemre, elem-tokkal rendelkező és működő hordozható karácsonyi LED lámpák amely a legbizonságosabb az összes elektromos fényforrás közül.

Vannak már olyan LED fűzérek amelyek már USB csatlakozóról is legbiztonságosabban használhatók.

🍲 Főzés

A gáztűzhelyre mindig kellő figyelmet szenteljünk, ha elmegyünk otthonról akkor legalább kétszer ellenőrizzük le hogy le-e tekertük teljesen a gázt. A begyulladna az olaj akkor ne vízzel ojtsuk el hanem teritjünk rá hirtelen rongyot

Villanyáram

Mielőtt elhagyjuk a lakást ellenőrizzük hogy az összes lámpa le e van kapcsolva a karácsonyi világítással együtt Ha nem bíznánk meg a dolgokban akkor ott van még a biztosíték, gyors kioldó is. Lehetőleg a kültéri karácsonyi világítást is kapcsoljuk le ha nem tartózkodunk otthon.

🍽️🍷 Evés, ivás:

Az evésben és az ivásban mértéket kell tartanunk hogy ne legyenek utána egészségügyi problémáink. Mindenkinek tudnia kéne mit bir befogadni a szervezet és mennyit. (főleg az alkoholnál) . Így elkerülhetők az emésztési zavarok. Ittasan ne vezessünk mert a hajtásink vagy a pénztárcánk bánhatja a büntetés miatt.

🐟 Halfogyasztás

A ponty és egyéb halfajták fogyasztásánál kell ügyelnünk a szálkák kiválasztására. A fogyasztáshoz ha kell használjünk szemüveget vagy nagyítót esetleg 🙂 Ha beakadna a szálka akkor látugassunk el az orvosi ügyeletet biztosító orvoshoz. Az othoni megoldás, próbáljuk kiköhögni a szálkát.

Ne együnk túl gyorsan mivel esetleg rosszullehetünk ettől.

A gyomor telt érzése miatt jelentkezhet a hányinger, rosszullét. Erre a legjobb a fekete tea és ásványvíz.

Az alkohol fogyasztásnál mértékkel fogyasztjuk az italokat ha otthon vagyunk ha szórakozóhelyen vagy diszkóba. Az alkoholmérgezés fejfájással és hányással és emlékezetkieséssel is járhat, rosszabb esetben bele is lehet halni.

A legjobb esetben az elszenvedő illető kialusszá magát. Súlyosabb eseteknél a mentőknek is be kell avatkozni gyakran. A szervezet detuxikációjára ajánlott az ásványvíz, tiszta víz, magnézium illetve egy kis mozgás a friss levegőn. A pácienst ha rosszul van oldalára kell fektetni nehogy megfulladjon a hányástól.

A gyógyszertárakban még elérhető a „Vyprostovák” nevű pezsgős tabletta amely segíti megsemlegesíteni az alkoholt a gyomorban és beindítani az emésztést. Régebben erre szódabikarbónát is használtak.

🦠🤒🌡️ COVID-19

Láz esetén használjunk lázcsillapítót (Paralen, Aspirin, Nurofen stb…). Ha érezzük a koronavírus tüneteit (láz, fáradékonyság, köhögés-torokfájás vagy hasonlók), akkor vonuljunk saját izolációba, karanténba. AZ ünnepek után menjünk el COVID tesztre. Lehetőleg ne látogassunk senkit az ünnepek ideje alatt ha vannak tünetek. A köhögésre használjunk valamilyen szirupot és feküdjünk az ágyba ha rosszul vagyunk.

Ügyeljünk az egészségünk megőrzésére, mivel a jelenlegi járványhelyzet miatt csak a legsürgősebb esetekre vonulnak csak ki.

🚘 Autóvezetés, közlekedés az ünnepek alatt

Nagy a forgalom az utakon ezért vezessünk óvatosan. Ha az autót választjuk a közlekedés eszközévé akkor mindig figyeljük meg előtte az időjárás jelentést és a rádióban vagy az interneten a közlekedési híreket. Alkoholfogyasztás után ne vezessünk mert a rendőrség ilyenkor jobban figyel az utakon erre. A szonda megfújása sokba kerülhet. Másrészt ittasan balesetet is okozhatunk ha nem figyelünk a vezetésre főleg a csúszós utakon. Ittasan baleset okozásért akár pár év börtönt is kaphatunk.

A közlekedési információkról, dugókról, balesetekről, várakozásokról, rendőrségi kontrolákról(mérésekről) itt lehet tájékozódni:

Rádio EXPRES – Dopravný servis (mindig a rádiós hírek után vagy előtt)

WAZE android alkalmazás –  sofőröknek a sofőröktől

Stellacentrum (információk autósoknak és járművezetőknek)

A legbiztonságosabb közlekedés karácsonykor a tömegközlekedési eszközök, buszok és a vonatok. A menetrendekről a cp.sk oldalon lehet tájékozódni.

Helyi / városi buszmenetrendek

🎇🕯️ Gyertya, csillagszóró használata

A tűzesetek elkerülése érdekében gyertyákat, csillagszórókat ne rakjunk a fára. Ha elmegyünk távolabbra a gyertyától akkor olcsuk el azt. Tűzijáték a csillagszóró esetében tartjuk be azt az utasítást ami a csomagoláson van rajta.

🎇 Újdonságok a piacon a karácsonyi csillagszórókban 2020-ban.

Tavalyi éven 2019-ben újdonság volt a turbó, pattogós és a színes csillagszóró klasszikus dróton. Idén 2020-ban is van egy újdonság méghozzá a bengáli csillagszóró mely idén jött be a tűzijáték e-shopokba Pyromax és Klasek gyártóktól. Ez lényegében egy kézben tartható fáklya mely hasonlít a torta tűzijátékra. Annyi különbség van hogy színt is ad miközben szikrázik. Mind megvan jelölve hogy milyen színű. A cső tetején levő gyufa foszfor réteget meggyújtva indítható.

Klasek gyártó (olcsóbb)
Pyromax gyáró

Karácsonyfa biztonságosan

Karácsonyfát távol kell tartani a nyílt lángtól és a spirálos, elektromos fűtőtestől, hogy ne száradjon meg és ne kapjon lángra gyorsan.

🧨🎆 Pirotechnikai eszközök, tűzijátékok biztonságos használata

Indításkor ne hajoljunk a termékek fölé kivéve ha az nem lő fel, hanem csak a földön végez tevékenységet. Ne használjunk sérült termékeket. Ha a termék gyújtás után nem indul be akkor hagyjuk ott és ne próbálkozzunk töbször a meggyújtásával. Petárdát ne használjunk kutyák, macskák közelében. A petárdákat gyújtás után azonnal dobjuk el. Ezek az utasítások inkább Szilveszterre vonatkoznak, de néha karácsonykor is szoktak tűzijátékot lőni.

📞 Ha megtörténne a baj akkor a következő telefonszámokat használjuk:

🆘 Európai segélyhívő szám: 112

🚒 Tűzoltók: 150

🚔 Rendőrség (állami) : 158

🚓 Városi rendőrség: 159

🚑 Mentők: 155

Mindenkinek figyelmébe ajánljuk az Országos Mentőszolgálat 6 részel kisfilmjét a karácsony ünnepek biztonságához.

https://www.facebook.com/orszagosmentok/videos/1453557571476547/
https://www.facebook.com/orszagosmentok/videos/2458825721023463/
https://www.facebook.com/orszagosmentok/videos/2815620661816299/
https://www.facebook.com/orszagosmentok/videos/1069399570094272/
https://www.facebook.com/orszagosmentok/videos/567032950758535/
https://www.facebook.com/orszagosmentok/videos/781872208953709/

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük